Projekt TANGO IV
Opracowanie analizatora umożlwiającego wykrywanie i identyfikację gatunków mięs i olei jadalnych
Projekt jest realizowany w ramach Wspólnego Przedsięwzięcia Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Narodowego Centrum Nauki pod nazwą TANGO.
Celem projektu jest opracowanie analizatora do wykrywania i identyfikacji gatunków mięs i dodatków roślinnych w produktach mięsnych
oraz gatunków roślin w olejach jadalnych, który będzie skutecznym narzędziem zapewnienia jakości żywności i zapobiegania fałszowaniu żywności. Analizator zapewni pracę nawet przy złożonych metodach i matrycach bez względu na doświadczenie użytkownika. System będzie zapewniał wysoką wydajność laboratorium. Dedykowana do detekcji gatunków technologia LC-MS, oprogramowanie, akcesoria oraz predefiniowane metody analityczne, będą zapewniały łatwą implementację w laboratorium, skracały czas trwania cyklu analizy oraz zmniejszały jej koszty.
Całkowita kwota dofinansowania projektu wynosi 2 644 778,13 zł.
Dofinansowanie przypadające na Altium International Sp. z o.o. jako konsorcjanta wynosi 620 800,63 zł
Dofinansowanie projektu ze środków budżetu państwa: 358 302,56 zł.
Okres realizacji projektu: 01.11.2020 r. – 31.10.2024
Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
Projekt realizowany jest w formule konsorcjum, w którym nasza firma pełni rolę partnera. Liderem konsorcjum jest Uniwersytet Medyczny w Lublinie.